Socializarea persoanei ca fenomen social

Individuale, de grup, societatea este o unitate dialectică. Personalitatea este, de asemenea, ma de neconceput în afara societății, în afara grupului, ca o societate, iar grupul nu există fără indivizi. Baza unității acestor trei termeni, în funcție de refracție și fix-ment în cerințele individuale ale companiei, grupul procesul le-INH de socializare.Socializarea nu poate fi limitat la educație. On-line cu o varietate de influență organizată-uri a societății cu privire la formarea personalității, adică, educație, socializare include elemente ale STI-hiynogo, influența informală a mediului. proces diferit Susche-guvernamentale de socializare și a pro-cesiunii a individului.

proces de socializare include patru perioade: copilarie, adolescenta si adolescenta, maturitate si batranete. O perioadă importantă NYM socializare este copilărie, care cuprinde trei etape:

* Prima copilarie inclusiv copilarie (cu mo-ment de naștere și până la un an), și a copilăriei pre-preșcolară (de la unu până la trei ani). Această sută de di- dezvolta independența funcțională și de vorbire;

* Al doilea. sau preșcolar, copilărie se referă la IRS-ne de la 3 la 6 ani și se caracterizează prin dezvoltarea de o sută împăcării a proceselor de personalitate și cognitive ale copilului;

Începutul pubertății marchează ferestre, Nota-copilărie și intrarea copilului în adolescență.

Adolescența și tineret implică două etape:

* Adolescenta real sau adolescenta OMS întinde corespunde pubertate și continuă-zhaetsya de la 12 la 15 ani. În acest moment, sub influența con stitutsionalnyh schimbă un adolescent a format o nouă imagine de sine;

Maturitate ca perioadă de socializare cuprinde două etape:

* Etapa de maturitate timpurie acoperă perioada cuprinsă între între 20 și 40 de ani. Aceasta corespunde intrării umane într-o viață personală și profesională intensivă;

Perioada finală de socializare - limită de vârstă durează de la 60 la 90 de ani și adesea însoțite dat deșeurilor umane din viața activă. După 90 de ani de o persoană considerată a fi de lungă durată.

proces de socializare cuprinde o serie de domenii care di CFE - activități și comunicare set samosozna.

Socializarea în domeniul de activitate este prezentată în extinderea activităților în dezvoltarea și viespile mental fiecare activitate. În activitățile profesionale creative susche-există două vârf profesionale. Primul vârf Com-ditsya la vârsta de 30 până la 35, în cazul în care „mintea SVE doamna“, persoana care face

deschidere, fig-Taenia, ce oferă chtosovershenno necunoscute pentru el. Al doilea vârf este asociat cu Moudros Tew, maturitatea unui om care are o mare experiență-zhiz nenny - vârsta 50-60 de ani; o astfel de persoană este capabilă de generalizare, crearea școlii sale, mo-Jette fi organizator înțelept și lider.

Socializarea în domeniul comunicării include abilități de comunicare, extinderea cercului social, despre-gaschenie conținutul său. Comunicarea - este extraordinar, dar procesul de subțire și delicat, Liu dei interacțiune. În comunicarea cele mai diverse dezvăluie caracteristicile individuale ale tuturor participanților la acest proces.

Este necesar să se distingă două tipuri distincte de efecte asupra persoanei în procesul de socializare-TION: impactul asupra nivelurilor macro și micro. Impactul Sotsi-cială-psihologică a societății la nivel macro prin formarea intenționată a persoanei, care reglementează comportamentul și activitatea-ITS este prin intermediul mass-media comunicativ-TION, print, radio, televiziune, arta, Lite-turii, muzica, diferite tipuri de influență ideologică, și așa mai departe. d.

* Identificarea - este identificarea unei persoane cu anumite persoane sau grupuri, care permite să absoarbă o varietate de reguli, relații, și noi comportamente care VOR sunt specifice altora. Un exemplu este identificarea polorolevogo Ti-pizatsiya - achiziționarea și caracteristicile mentale ale caracteristicii comportamentului individual al unui anumit sex; imitație este modelul de referință un conștient sau bessoz-botez redare individuală, experiența altor persoane (în special, modul,
mișcări, acțiuni, etc.) .;

* Experiențe interioare proces inconștient Vnushenie- PLAY Denia individuale, gânduri, sentimente și stări mentale ale acelor persoane cu care acesta comunică;

* Conformality - conștientizarea diferențelor în mine-niyah cu alții și acordul extern cu ei, realizat în comportament.

Instituțiile tradiționale de depozit socializare Valis spontan, dar funcțiile lor sunt multiple nyalis-măsurabile și se suprapun. Toate acestea sunt poli-funcționale, precum și cerințele pentru a le cerințele de reglementare nu corespund întotdeauna posibilitatea reală de OMS. Mai mult decât atât, fiecare dintre instituțiile în proces dificil și controversat evo-Lucia.

Rolul diferitelor instituții de socializare în diferite stadii de vârstă variază. Familie joacă un rol major în primele stadii de socializare, este treptat dă drumul la școală, ocuparea forței de muncă, unități militare, diverse grupuri informale. În viață mai târziu, în etapa a posletrudovoy, familia încă o dată iese deasupra ei, semnificația ei pentru individ. Pentru a coordona eforturile acestor instituții, capul trebuie să fie clare cu privire la caracteristicile și tendința de a dezvolta împăcării fiecăreia dintre ele.

Familie - cea mai importantă instituție de socializare. Aude-Naco familie modernă nu are rolul samodovle-ghid, care a revendicat în era pre-procesiune. Aceasta afectează dezvoltarea educației publice (grădinițe, grădinițe, școli), iar schimbarea lo-mgA: reducerea stabilității, având puțini copii, slab-Lenie rolul tradițional al tatălui, ocuparea forței de muncă a femeilor, și altele.

Legea de bază a dezvoltării - „principiul epigenetice“, potrivit căruia fiecare nou-pe această dezvoltare sunt noi fenomene și proprietăți care nu au fost în etapele anterioare ale pro-cedarii. Trecerea la o nouă fază de dezvoltare are loc sub forma unei „crize normativ“, care se aseamănă cu fenomenele patologice, dar de fapt exprimă durerile normale de creștere. Trecerea la o nouă fază de dezvoltare este posibilă numai pe baza rezoluției contradicției de bază, caracteristică primul fazei anterioare.Prima criză (încredere - neîncredere) ne-om rezhivaet în copilărie - primul an de viață. Acesta este legat de faptul sau nu satisfăcute nevoile fiziologice de bază ale îngrijitorului copilului. În cazul de satisfacție a nevoii de comunicare și alte nevoi vitale ale stey, afecțiune reciprocă într-un copil se dezvolta Xia profund sentiment de încredere în lumea din jurul lor. In cazul tratamentului matern săraci cu copilul, IGNOU-rirovaniya, le neglijează, privarea de dragoste, prea devreme sau abrupt înțărcare copilul este format neîncredere față de ceilalți, prezent mondial. Astfel, dezvoltarea copilului descuraja fisionabil comunica aproape exclusiv cu ei adulți, în special mamele. În procesul de rezolvare a primei crize poate fi deja condiții prealabile pentru manifestarea viitoarelor aspirații ale poporului, sau de detașare de la ei.

A doua criză (proprie - îndoiala de sine și de rușine) este experimentat in copilarie - OMS-crească de la I la 3 ani. Acesta este asociat cu prima experiență de învățare, în special cu dezvoltarea abilităților prin simpla mișcare-ING (de exemplu, mersul pe jos), pentru a obișnui copilul la Niemi-curățenia. În cazul în care părinții sunt Nima copilul și să-l ajute, fără a priva capacitatea sa de a demonstra independența, copilul capătă o autonomie de experiență. Dimpotrivă, prea paie nologies sau prea inconsistente conduce externe de control la dezvoltarea copilului sau a rușinii cu opiniile legate, în principal, cu teama de a pierde controlul asupra propriului lor corp. Re-benok simte inadecvare lui, mototoli-INDICA în abilitățile lor, se confruntă cu privarea. Discurs slab dezvoltat, o dorință puternică de a ascunde slăbiciunea ei de către alții.

Cea de a treia criză (inițiativa, activitatea - CHUV-TION de vinovăție, pasivitate) corespunde celui de al doilea deces-stvu (de la 3 la 6 ani). La această vârstă, există autoafirmarea a copilului ( „I - tu însuți“), studiul activ al lumii înconjurătoare, imitarea adulților, inclusiv-TION în comportamentul sexual-rol (de exemplu, amintind depozitele de băieți, „Tu ești un om, iar oamenii nu pla-CCT“ de multe ori ajuta la multe alte resurse educaționale). Planurile pe care le post-Janno de construcție și că el este permis să efectueze, să promoveze dezvoltarea simțului său de inițiativă. Dimpotrivă, experiența eșecurilor repetate și bezot, respectiv, se poate aduce la pasivitate și de vinovăție.

A patra criză (munca grea - un sentiment de inferioritate lacrimogenă-stvennoj) are loc în vârsta de școală primară (între 6 și 11 ani). La școală, copilul învață să lucreze, gata pentru a face față provocărilor viitoare. În funcție de atmosfera predominantă în școală, metodele de instruire și educație a acceptat, copilul se dezvoltă gustul pentru muncă, simțul datoriei, de învățare-TION și abilități de comunicare, etc. Sau, dimpotrivă, el are un sentiment de non-drepturi depline, atât în ​​ceea ce privește utilizarea fondurilor și posibilitatea de a OMS, și în ceea ce privește statutul lor proprii în rândul companionilor (copilul evită sarcini complexe, concursuri tuatsy B, etc.

În al cincilea rând de criză (auto vitale - roluri PU-tanycyte) adolescenți cu experiență de ambele sexe în timpul pubertății (11 ani i16-18). Aceasta ne-IRS se caracterizează prin apariția unui sentiment de ei non-repetabilitate, individualitate, fiind diferite. O trăsătură tipică a acestei perioade - „rol-mo-tori“ (din Moratoriul Latină - o întârziere.): O serie de roluri realizate prin extinderea, dar tânărul nu este un aceste roluri în serios și permanent, cum ar fi, încercând, încercând să le pentru tine vaivaet-mustață. În aceeași perioadă, căutare pro-porniri pentru idealuri și modele, planuri de construcție pentru viitor, autodeterminarea în materie de „cum să fie?“, „Cine să fie?“. Acest proces presupune unirea trecutului minut experienta regrowth, oportunitățile sale potențiale și alegerile pe care el trebuie să facă. Când rezolvate cu succes adolescent-criză SRI formează lumea, se exprimă ca individ, pentru a efectua, doresc să creeze o polarizare sexuală clară în formele de comportament-TION. Incapacitatea de a identifica adolescent sau dificultățile asociate ar putea duce la ei „cursa desprăfuire“ sau confuzie de roluri, care sunt cultivate-actuale joacă și va juca în toate sferele vieții. S-ar putea veni o dorință pronunțată de a se înțeleagă în detrimentul relațiilor cu lumea exterioară (în special, eșecul de a înțelege comportamentele adecvate la podea), un blocaj la pro-Shlomo, în loc să se gândească la viitor, și altele.

Criza a șasea (apropierea de oameni - izolare față de oameni) acordă adulților tineri din OMS-Rast 18 - 25 de ani. Acesta este asociat cu căutarea sufletului și intimitatea cu unul dragi, cu care va trai un timp ing Durata de familie. Principalele probleme ale acestei crize - iubire, naștere și de părinți, de muncă, satisfăcător letvorennost viața personală. Daca va avea succes, insereaza criza shenii și-a exprimat dorința de contact cu oamenii, dorința de a se dedica altor persoane. De-absența unei astfel de experiențe duce la evitarea oamenilor, în special în strânsă relație intimă cu ei, la izolarea persoanei și închiderea acesteia în SA-OIM însuși la singurătate de stat. Dacă insolubil, Institutul de Cercetare a șasea criză caracterizată de primele simptome ale problemelor de sănătate mintală, tulburări apar sub influența forțelor care amenință presupuse.

Criza a șaptea (creativitate, un important atu-Ness - stagnare, introversie, pe problemele lor) cu experiență de către un bărbat în vârstă de 40 - 45 de ani, și, uneori, mai târziu. Succesul său se caracterizează prin rezoluția de muncă productivă și creativă pe ei înșiși și pe alții, satisfacția în legătură cu relațiile de familie, mândresc cu copiii lor. Această perioadă se caracterizează prin înaltă de viață al produsului Ness și creativitatea în diverse domenii. În cazul unei persoane nepermiterea crizei-vă expresii egoism, egocentrism, neproductivă în ra-barca, îngrijire excepțională de el însuși.

La rândul său, Peck subliniază în această criză de patru anvelope podkrizisa.

În primul rând. gradul de dezvoltare la respectarea patru Lovek pentru sistemul de înțelepciune, înlocuind primatul puterii fenomenologic phi și curaj.

În al treilea rând. trebuie să fie capabil să reziste afectiv, senzorial-Mass INJ asociată cu pierderea și in caz de deces sau izolarea copiilor, și pentru a menține emoțională Gib-os, promovează emoțională îmbogățire INJ în alte forme.

În cele din urmă, în a patra. este important ca oamenii au încercat să păstreze cât mai mult posibil flexibilitate mentală și continuă să caute noi forme de comportament, în loc de vechile obiceiuri Pryderi-viață și de ședere într-un fel de rigiditate Psy-hicheskoy.

Criza a opta (plinătatea disperării de viață) ne-rezhivaetsya în timpul îmbătrânirii, în special cu eliberarea unei persoane pe o pensie. Acesta marchează finalizarea modului de viață anterioară, iar rezoluția depinde de modul în care a fost adoptată această cale. Omul reflectă în mod constant pe trecut, dar poate, de la mers la rezultate diferite. Realizarea unui om de integritate se bazează pe însumarea rezultatelor vieții lor din trecut și de conștientizare a acesteia în ansamblul său, în care nimic nu poate fi schimbat. Dacă o persoană nu poate face faptele lor din trecut într-o singură unitate, în cazul în care el ajunge la concluzia că viața este trăită în zadar, că timpul rămas este prea mic, care zboară prea repede, el completează viața în frica de moarte și disperare imposibilă Moznosti pentru a începe viața din nou, dar în același Streit-myas obține mai mult de la viață decât a fost primit. Deosebit de acută în această perioadă, în absența unui sentiment de ordine în lume, un fel de design, inteligent.

Peck și în această criză evidențiază trei podkrizisa.

În primul rând. o persoană trebuie să supraestimeze lacrimogenă-guvernamentale „I“, în plus față de rolul lor profesional, pe care mulți oameni au până la pensionare rămâne majoră.

În al doilea rând. omul trebuie osoz-nat și să vină la termeni cu faptul de sănătate și îmbătrânirea organismului, permițându-i să se dezvolte în acest sens indiferență necesară.

În cele din urmă, în al treilea rând. un om trece printr-o perioadă de îngrijorare cu care a fost deja să dispară fără să se teamă poate-nyat la gândul morții.

Aceasta este viziunea procesului de socializare a persoanei prin sistemul de succesive Dru-opt hectare de crize. Fiecare dintre aceste crize este etsya etapă aparte în ascensiune la Ideal-lu - o personalitate armonios dezvoltată. depășirea cu succes a acestor crize determină armonia procesului de socializare.